Вход за регистрирани членове

08-10 Май 2019, ЗволлеХолaндия

Вторaта обща среща на партньорите от консорциума по проект RECONECT “Възстановяване на екосистемите чрез природо-съобразни решения за намаляване на хидро-метеорологичния риск” се проведе в Зволле (Холандия) в периода 8 - 10 Mай 2019 г. Организатори на срещата бяха местните партньори IHE-Delft и TAUW.

След старта на проекта в Портофино (Италия) поставен през Септември 2018, срещата в Зволле беше истински крайъгълен камък за планирането на бъдещите дейности.

Сред дискутираните теми бяха референтната рамка и социалните иновации за природо-съобразни  решения (Nature Based Solutions - NBS), локализиране на заинтересованите страни, изпълнението на дейностите по прилагане на природо-съобразни решения, системите за мониторинг и съответните индикатори, усъвършенстването и разпространението на NBS, и експлоатацията на обектите с изградени такива решения. По време на „сесията за побратимяване“ Демонстраторите, Последователите и всички партньори по проекта бяха поканени да споделят и съпоставят своите проблеми, възможности и опит.

В рамките на полево посещение на място местни експерти представиха проектът „Пространство за реката“ включващ редица NBS в басейна на река Ijssel (Демонстратор тип „В”).

Важно място в програмата на срещата имаше участието на двама членове на Консултативния съвет на RECONECT, Pritha Hariram (FMO-Холандска банка за развитие) и Ingwer de Boer (директор на програмата „Пространство за реката“), както и на специалния гост Henk WJ Ovink (Специален посланик по международни въпроси на водата за Кралство Холандия), подчертаващи значението на RECONECT за справяне с бъдещи политики за водно и поземлено планиране.

Повече информация: http://www.reconect.eu/2019/05/21/reconect-meeting-zwolle/